top of page
ROSSASSA SANT BARTOMEU.png

ESGLÉSIA DE SANT BARTOMEU
(SÓLLER)

catalana.png

22

VISITA EXTERIOR

00:00 / 03:56
20-CAPELLA-DE-LES-ÀNIMES.jpg

En sortir de l'església podeu partir a l'esquerra i pujar pel carrer del Born, és el tram per on passen les vies del tramvia, veureu una tanca de pedra viva i ferro forjat, disseny de l'arquitecte Joan Rubió amb l'ajuda d'Antoni Gaudí. Formà part de les obres modernistes i fixau-vos amb el treball de la pedra i amb el ferro forjat que el mateix Rubió dissenyà fins el més mínim detall. A mesura que vos aproximeu al cantó de s'illeta, on de la tanca de pedra viva surt una gran creu també de pedra, val la pena que vos fixeu en el jardí de l'església. En aquest tram veureu, al fons, un portal de mig punt tapiat amb una làpida, és el portal principal del temple del segle XIV. Si mirau més amunt veureu un finestral de la mateixa època ; ara només pels observadors més entrenats, si vos fixau bé al mur veureu unes pedres més fosques i petites que vos mostren com era tota la façana principal del segle XIV.

Heu arribat al cantó de s'illeta, girau cap a l'esquerra, pel petit carrer de Santa Bàrbara i deixa'm les vies del tramvia, trobareu un portal amb un reixat de ferro que dóna al jardí de l'església, és un portal de l'antiga murada construïda amb motiu de la invasió corsària del segle XVI, amb el portal podem veure un tros d'aquella murada que l'arquitecte Rubió deixà com a testimoni d'aquella època.

Seguim per aquest costat, observau el campanar, continuam per la plaça d'Antoni Maura fins que trobem un carrer que gira a l'esquerra, és el carrer de Joan Baptista Ensenyat. Va la pena que vos fixeu en la paret del temple, ens conta històries de diferents èpoques. El primer que veurem és la paret de la sagristia de la Parròquia i tot d'una tornem a veure una finestra del segle XIV, just darrera se trobava l'altar major de l'església. Passa'm una cantonada i ens trobem amb la paret lateral de la Parròquia, és un llenç que hem de estudiar amb molta cura, a la part inferior veureu l'antiga murada amb les espitlleres, fixau-vos bé les pedres de més amunt són diferents. Quan se feren les obres barroques, als segles XVII i XVIII, s'aprofità la murada per aixecar just damunt la nova paret. A mesura que baixeu el carrer podreu veure, abans d'arribar a la Plaça, una tira de les pedres cantonals de l'església barroca, recordeu que amb les obres modernistes s'engrandí el temple. La murada continua per davall i la paret de la part superior ja se correspon al treball de Rubió. Ja heu arribat a la Plaça Major o de la Constitució, és el moment de fixar-vos en la monumental façana. Si heu arribat fins aquí la vostra visita no podia ser més completa. La comunitat de Cristians de la Vall de Sóller vos dóna les gràcies pel vostre gran interès, sou uns grans viatgers.

bottom of page