top of page
ROSSASSA SANT BARTOMEU.png

ESGLÉSIA DE SANT BARTOMEU
(SÓLLER)

catalana.png

1

MISSATGE DE BENVINGUDA

00:00 / 03:10
20-CAPELLA-DE-LES-ÀNIMES.jpg

La Comunitat de Cristians de la Vall de Sóller vos dóna la benvinguda a la Parròquia de Sant Bartomeu, Patró de Sóller.

Amb motiu de la conquesta de Mallorca el 31 de desembre de 1229 s'establiren les primeres esglésies als diferents llocs de l'illa. Sabem que Ferrer de Sant Martí, paborde de Tarragona, que havia pres part en la conquesta de Mallorca als musulmans i en el repartiment posterior, va dotar amb la quarta part dels delmes que li havien correspost a Sóller a l'església sollerica. Per aquest motiu el podem considerar fundador d'aquest temple.

El Papa Inocenci IV, a la bul·la atorgada a Lió el dia 14 d'abril de l'any 1248, va posar la Parròquia de Sóller sota la protecció de Sant Bartomeu. Aquesta bul·la és el llistat de les primeres parròquies de la nostra illa.

D'aquella església primitiva sabem que era de l'estil de les diferents esglésies de la conquesta que encara es poden veure a Mallorca.

L'any 1370 aquell primitiu temple amenaçava ruïna i es construeix un de nou. Era molt més petit que l'actual i estava situat, més o manco, entre les actuals capelles de Sant Antoni, on se trobava la porta d'entrada a l'església, i la capella de Sant Joan on hi havia l'altar major. Per tant aquell edifici tenia de llargària el que té l'església, actual, d'amplària.

Amb motiu d'un atac corsari al poble de Sóller, el dia 11 de maig de 1561,se construeix una fortificació el forma de quadrilàter de grans dimensions. Tancava el recinte de tota l'església del segle XIV i el fossar o cementeri de Sóller, situat al costat del temple. Havia de protegir el poble i a la vegada se podia disparar per les espitlleres de la murada als atacants.

Entre els segles XVII i XVIII es construeix l'església barroca que, a l'interior és la que podeu veure actualment.

L'arquitecte Joan Rubió i Bellver, deixeble d'Antoni Gaudí, construeix les obres modernistes entre els anys 1904 i 1947. La gran façana que heu vist des de la plaça és d'un modernisme gotitzant. Ja a l'interior vos direm que les capelles del Baptisme i de les Ànimes se construïren, ampliant l'església, el temps de les obres modernistes, això sí és va mantenir l'estètica de l'obra barroca.

Vos trobeu a un edifici que és Monument Històric Artístic catalogat i Bé d'Interès Cultural.

Gaudiu de la visita. Només vos demanem que recordeu que esteu dins una església i que, per favor no crideu ni toqueu res. Les persones que vos han rebut a la porta vos poden aclarir els dubtes que tingueu. Gràcies pel vostre interès.

bottom of page